Actueel nieuws

Op deze pagina vindt u nieuws over activiteiten die plaatsvinden op basisschool De Rank.

Schooljaar 2022-2023

Paasviering


Tijdens de Paasviering op 6 april hebben we een mooie viering gehad met alle leerlingen van school. Leerlingen hebben diverse korte bijbelverhalen nagespeeld en er waren zelfs vijf leerlingen die een dansje hadden op het lied Licht van Make Some Noise Kids!

Reflection Day


Onze trotse winnaars van De Rank van de Reflection Day actie, Merel en Ella.

Wereldvredesvlam


Op maandag 27 februari heeft de Wereldvredesvlam een tijdelijk onderkomen bij ons op school en daar staat een mooi artikel van in het Veldhovens Weekblad. Meer lezen? Klik op deze link of klik op het artikel.

VoorleesfeestWoensdag 25 januari was het voorleesfeest op onze school. Tijdens de opening werd er voorgelezen door Aimée, de voorleeskampioen van onze school. Daarna werden er in alle klassen boeken voorgelezen waarbij leerlingen zelf konden kiezen welk boek ze wilde horen! Voor de onderbouw stonden Annie en Judie weer op het toneel met een mooie voorstelling van Kikker die jarig was, er was zelfs een klein taartje voor elke leerling.

Mediatoren De Vreedzame School

Ook dit schooljaar hebben we weer een training gegeven om nieuwe mediatoren op te leiden. We zijn erg trots en blij dat er weer veel kinderen hebben gesolliciteerd. Ja, zo gaat dat, de kinderen solliciteren, de leerkracht bekijkt of de leerlingen geschikt zijn en aan de ouders wordt gevraagd of ze akkoord gaan.
De kinderen waren zeer gemotiveerd. We hebben de theorie goed bestudeerd en rollenspelen gedaan om te leren hoe je moet mediëren bij een conflict.
Zo hebben we er nu weer 8 kinderen bij die mediator zijn. Op woensdag 19 oktober was de diploma-uitreiking, alle kinderen van De Rank waren erbij!!
Na de herfstvakantie zijn de nieuwe mediatoren begonnen aan hun nieuwe taak. Met foto’s worden ze elke dag bekend gemaakt bij de ingang van de school.

Leerlingenraad

Op woensdag 19 oktober hebben wij ook afscheid genomen van de oude leden van de leerlingenraad en de nieuwe raad geïnstalleerd.
Deze leerlingenraad bestaat uit leerlingen uit de groepen 6 t/m 8. In deze groepen is hierover met de leerlingen gesproken en er hebben zich in elke groep meerdere kandidaten aangemeld. Er zijn dus echte verkiezingen per groep georganiseerd.
De gekozen leerlingen zullen 1 schooljaar hun groep in de leerlingenraad vertegenwoordigen. Mogelijke onderwerpen waarover zij kunnen meedenken zijn:

  • De schoolregels;
  • Het schoolplein; inrichting, gedrag en activiteiten;
  • Acties voor de omgeving;
  • Vieringen en activiteiten.

Verhalen van Annie


Wat hebben de kinderen genoten van de Sinterklaasvoorstelling van de Verhalen van Annie. Ze weten nu allemaal waarom de schoentjes en laarzen in de zee terecht waren gekomen.

Kijkavond

Op donderdag 20 oktober hadden wij de kijkavond. Alle leerlingen zijn vooraf bezig geweest met een Meervoudige Intelligentie en hebben hier iets mee gemaakt, denk bijvoorbeeld aan samen een werkstuk maken (samenknap en taalknap), vouwwerkjes van de onderbouw (rekenknap) of een 3D werkje in een schoenendoos maken (beeldknap). Ook is een van de pilaren omgetoverd tot een boom, op de blaadjes hebben leerlingen hun wens geschreven voor de natuur zoals ‘Ik wil dat er minder bomen worden gekapt.’ Hierboven een fotocompilatie.

Schooljaar 2021-2022

Nationale boomplantdag

 

 

 

 

16-03-2022

Op woensdag 16 maart was het de Nationale Boomplantdag en mocht groep 6b ook echt een boom planten. Het werd een Veldesdoorn en deze is gepland op het grasveldje tussen de fietsenhokken. Naast deze boom zijn er nog zes andere bomen gepland in Veldhoven. Juf Simone heeft met de kinderen nog een leuke bomenquiz gedaan om het feest compleet te maken.
Kom gerust een keer kijken hoe het met onze boom gaat.

Voorleesfeest en onze voorleeskampioen!

 

 

 

 

 

 

 

26-01-2022

Vandaag is in alle klassen het voorleesfeest gevierd. De kinderen mochten in pyjama met hun knuffel naar school komen. Alle klassen hebben filmpjes gekeken van opa’s, oma’s en ouders die voorlazen uit hun favoriete boek. In de onderbouw hebben ouders een voorstelling verzorgd van het boek “De Reuzenkrokodil” van Roald Dahl. In de midden- en bovenbouw is van alles geknutseld en zijn er spannende verhalen geschreven.
Ian, de nieuwe voorleeskampioen van onze school, heeft zijn naam op de voorleesstoel mogen zetten. We wensen hem alvast veel succes bij de voorleeswedstrijd!

Nieuwe mediatoren en leerlingenraad

 

26-10-2021

Vanmorgen hebben, in het bijzijn van de hele school, de nieuwe mediatoren hun diploma mogen ontvangen. Onze nieuwe mediatoren zullen samen met de andere mediatoren in de pauzes op de pleinen aanwezig zijn om te helpen bij het oplossen van conflicten.
Daarnaast hebben we ook de nieuwe leerlingenraad aan iedereen voorgesteld. In het bijzijn van meneer Gijs zal de leerlingenraad iedere maand vergaderen over schoolse zaken. De vorige leerlingenraad heeft onder andere de acties m.b.t. het fietsen rondom de school en het opruimen van hondenpoep mee opgezet.
We wensen de nieuwe mediatoren en de leerlingenraad veel succes!

Prijs zomerlezen

 

 

 

 

 

 

26-10-2021

Vóór de zomervakantie ontvingen ruim 1.100 Veldhovense leerlingen het vakantie-doe-boekje van het zomerleesproject van de Bibliotheek Veldhoven: ‘Duik met een boek de zomer in!’
De kinderen van de Rank hebben in de vakantie zoveel gelezen dat we er zelfs een prijs mee hebben gewonnen! Op onze school hebben de meeste kinderen meer dan 5 boeken gelezen (en zich aangemeld bij de bieb) waardoor de school een Lekker Lezen Pakket heeft gewonnen. Monique Laudy van Bibliotheek Veldhoven kwam de prijs overhandigen. De boeken krijgen een mooi plekje in de schoolbibliotheek!
 

Sportschoolreis onderbouw

08-06-2021

Jammer genoeg konden de schoolreisjes wegens corona weer niet doorgaan dit jaar. Omdat we de kinderen toch een leuke dag wilden geven hebben we samen met de ouders van de activiteitencommissie een schoolsportreis georganiseerd.
De kinderen van de onderbouw hebben genoten van hun schoolsportreis. Ze zijn in de wijk naar verschillende locaties gereisd en de kinderen hebben daar allerlei Oud Hollandse spelletjes gedaan.
Tussen de middag hebben alle kinderen genoten van frietjes met een snack en de middag stond in het teken van het circus. De kinderen hebben een kroon versierd en zichzelf omgetoverd tot een echte circusartiest. Dit alles werd beloond met een fantastische voorstelling over het circus uitgevoerd door de Verhalen van Annie. Zowel de kinderen als het team hebben genoten van een prachtige dag.

Groep 5 en 5/6 van De Rank winnen prijzen met het scholenproject “Scoor een boek”

30-04-2021

De groepen 5 en 5/6 van De Rank hebben meegedaan aan een beweeg- en leesproject van De Bibliotheek Veldhoven in samenwerking met de PSV foundation en Brede School Veldhoven. Het doel van het project is de kinderen meer te laten bewegen en vooral het lezen te stimuleren.
Met de kinderen hebben we een filmpje gemaakt waarbij we het lezen en bewegen onder de aandacht brengen. Met dit filmpje hebben we de hoofdprijs gewonnen: 6 kinderen werden uitgenodigd voor de opnames met Marco van Ginkel, Nurija van Schoonhoven en Phoxy. Zie de filmpjes op de website. Ook werden beide klassen uitgenodigd in De Schalm voor een officiële persconferentie. Onze “reporters” hebben vragen gesteld aan Marco, Nurija en Phoxy.
Het project sluiten we af op vrijdag 28 mei met een sportieve activiteit op school.

Het letterfeest gaat gewoon door!

 

 

27-01-2021
Ondanks de lockdown wordt bij de leerlingen van groep 3 deze week tóch het letterfeest gevierd.  De huizen van de leerlingen zijn prachtig versierd met ballonnen, slingers en natuurlijk letters. De juffen van groep 3 overhandigen het letterdiploma persoonlijk aan alle leerlingen. Wat een verrassing voor de kinderen, die nog van niks wisten. Alle kinderen van groep 3 ontvangen hun diploma én een zakje met letterkoekjes om het feest compleet te maken. Gefeliciteerd allemaal!

Nieuwjaarskaarten voor de zorg

 

 

07-01-2021
Alle kinderen van de Rank hebben meegewerkt aan dit bijzondere gebaar naar alle hardwerkende mensen in de zorg. Vanuit alle klassen zijn kaarten met nieuwjaarswensen en bedankjes gestuurd naar verschillende zorginstellingen in Veldhoven. Onder andere Severinus, diverse huisartsenpraktijken, Lunetzorg en het MMC mochten onze kaarten in ontvangst nemen. Namens alle kinderen en teamleden van de Rank bedanken we jullie voor jullie inzet en wensen we jullie een gezond 2021.

Sinterklaas op school

04-12-2020
Hoog bezoek op school vandaag! Sinterklaas en zijn pieten konden, met een aantal aanpassingen vanwege COVID-19, toch onze school bezoeken. Dit jaar konden we niet op het podium bij de Sint, maar dat mocht de pret niet drukken. Alle kinderen van de onderbouw, tot en met groep 5, zijn bij Sint op visite geweest in de Plaatse. Cadeautjes werden dit jaar via de glijbaan uitgedeeld en alle kinderen kregen hun eigen zakje met pepernoten. Vanaf het podium heeft Sinterklaas kunnen genieten van de optreden,  liedjes en blije snoetjes van de kinderen.

De tweede schoolviering

17-11-2020
Deze dinsdagmorgen stond onze tweede schoolviering op het programma. Het thema van de viering was “Wijs me de weg”. De kleuters hebben in een toneelstuk van Mies en Max laten zien hoe mama Max hielp om op zichzelf te vertrouwen. Groep 8 heeft verteld over een aantal stellingen die met vertrouwen te maken hebben en Lieuwe heeft ons op de piano begeleidt bij het zingen van een aantal liedjes. Op de tafels naast het podium werden de schoenendozen verzameld die al zijn ingeleverd voor de schoenendoosactie. Een mooie viering, waarna we vol vertrouwen weer terug gingen naar onze eigen klas.

Samenwerken met de kleuters

29-10-2020
Vanmiddag hebben de kleuters, samen met kinderen uit groep 8, schoenendozen versierd. De schoenendozen zijn bedoeld voor de schoenendoosactie waar de Rank aan meedoet. De dozen worden in alle klassen versierd en gaan dan mee naar huis waar de kinderen de dozen vullen met spulletjes voor kinderen die dat nodig hebben. De actie loopt nog tot en met 23 november. Daarna worden alle dozen verzameld en ingeleverd bij de stichting Gain.

Onze nieuwe leerlingenraad

14-10-2020
Op woensdag 14 oktober werd onze nieuwe leerlingenraad bekent gemaakt in het bijzijn van alle leerlingen. De vorige leerlingenraad heeft zich, onder andere, ingezet voor de aanschaf van een speeltoestel voor het bovenbouwplein en het verbeteren van de verkeersveiligheid rondom de school.
De nieuwe leerlingenraad bestaat uit leerlingen uit de groepen 6 t/m 8 en zijn middels echte verkiezingen gekozen om de leerlingen van de school te vertegenwoordigen.

Diploma’s voor onze nieuwe mediatoren

 


4-10-2020
Na vier trainingen, waarin de mediatoren hebben geoefend in het oplossen van conflicten, mochten zij op woensdag 14 oktober hun diploma in ontvangst nemen. Na de herfstvakantie zullen deze nieuwe mediatoren, samen met de mediatoren die er al waren, tijdens de pauzes aanwezig zijn op de schoolpleinen. Bij conflicten kunnen kinderen hun hulp inschakelen om tot uiteindelijk tot een win-winsituatie te komen.
We wensen alle nieuwe mediatoren veel plezier!

 

De eerste schoolviering

06-10-2020
De eerste schoolviering van dit schooljaar stond in het teken van ‘vrij zijn’. Tijdens de schoolviering hebben kinderen hier over verteld en is er een toneelstukje met Mies en Max in de hoofdrol opgevoerd door de kleuters.

 

Feest: het 25-jarig jubileum van de Rank

24-09-2020
Met taart, slingers en twee dagen vol verrassende workshops vierden we woensdag 23 en donderdag 24 september het 25-jarig bestaan. De kinderen hebben genoten van tapas maken, breakdance, graffiti, freerunning en nog veel meer. Daarnaast heeft iedere klas een stuk van het schoollied ingezongen bij muziekschool Art4U en is er een heuse videoclip bij gemaakt.
Vanwege de coronarichtlijnen konden we het feest helaas niet delen met de ouders, maar dat hebben we op een aangepaste manier toch gedaan met een prachtige en kleurrijke parade door de wijk heen.
Wat een bijzonder feest om met elkaar te mogen vieren!

Het nieuwe schooljaar is gestart

24-08-2020
De kinderen en het personeel van de Rank zijn weer helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar!
Welkom terug allemaal en maak er een mooi schooljaar van!

Uitklappen

Schooljaar 2019-2020

2019-2020

Optocht van de kleuters

21-02-2020
De kinderen van de kleutergroepen hebben de afgelopen week hard gewerkt aan hun eigen carnavalsoptocht. Compleet met carnavalswagens, versierde fietsen en zelfgemaakte muziekinstrumenten liep de bontgekleurde stoet door de wijk én het winkelcentrum.
Ouders, opa’s en oma’s, andere familieleden en vrienden stonden langs de route om de kleuters toe te zwaaien.
Als afsluiting trok de optocht over het bovenbouwplein waar de leerlingen van de bovenbouw zwaaiend voor de ramen stonden.
Het was een geweldig feestje!

Feest in groep 3!

15-01-2020
Afgelopen woensdag was het feest in groep 3!
Met een heus “Letterfeest” hebben de kinderen gevierd dat zij alle letters van het letterbord hebben geleerd. Dit is een heel speciale gelegenheid, je leert de letters immers maar één keer in je leven!
In tweetallen gingen de kinderen in de school op zoek naar kaartjes van de letterspeurtocht. Met de gevonden letters kon uiteindelijk een zin gepuzzeld worden. In de klas werd gewerkt aan een eigen letterpet, vergelijkbaar met de vertelpet van de opa van Kim uit onze boeken. De pet had een propeller en een klep, en was versierd met letters.
Aan het einde van de ochtend was er een officiële diploma-uitreiking waar ook papa’s en mama’s bij mochten zijn. Met de vertelpetten op werden de kinderen onder luid applaus verwelkomd. Meneer Martijn van Bibliotheek Veldhoven kwam de diploma’s uitreiken. Nu de kinderen alle letters kennen, kunnen ze verder met het lezen van boeken en tijdschriften.
Veel leesplezier gewenst!

Nieuwjaarsreceptie

06-01-2020
De eerste maandag na de kerstvakantie wordt het nieuwe jaar steevast ingeluid met een nieuwjaarsreceptie. Dit jaar hebben alle kinderen voor elkaar een ster gemaakt met een mooie wens voor het nieuwe jaar erop. In de Plaatse werd uit iedere klas alvast een ster overhandigd aan de ander. Na een woordje van Meneer Gijs hebben de leerlingen samen met de meester of juf in de klas geproost op een gelukkig en gezond 2020!

Sponsorloop van start

25-09-2019
Op woensdag 25 september om 11.00 uur werd door Meneer Gijs, met hulp van Juliëtta, het startsein gegeven voor de tweejaarlijkse sponsorloop van De Rank. Dit keer werd er gelopen voor de Stichting Bartimeús en een speeltoestel voor het bovenbouwplein.
De kinderen van de groepen 1, 2 en 3 liepen rondjes om de school. Voor de kinderen van groep 4 tot en met 8 was een route door de wijk uitgestippeld.
Ouders, oma’s, opa’s en andere familieleden stonden langs de route om de kinderen aan te moedigen. Drie kwartier lang hebben de leerlingen hun best gedaan om zoveel mogelijk stempels te halen voor het goede doel.
Na afloop was er nog een verrassing; in de klas kregen alle kinderen een ijsje.
Het uiteindelijke bedrag dat bij elkaar is gelopen, wordt bekend gemaakt op de kijkavond op donderdagavond 10 oktober vanaf 18.30 uur. Iedereen is van harte welkom om daar bij aan te sluiten.

Nieuwe leerlingenraad geïnstalleerd

24-09-2019
Afgelopen dinsdag zijn, tijdens de eerste schoolviering, de leerlingen van de nieuwe leerlingenraad voorgesteld. In de viering was veel aandacht voor het milieu en het maken van een nieuw begin, voor onder andere de leerlingenraad.
We hebben daarbij afscheid genomen van de oude leerlingenraad, die vorig jaar veel heeft betekend voor de school. Zij hebben onder andere vergaderd over het overblijven, afspraken gemaakt over het telefoongebruik op school en zich hard gemaakt voor de aanschaf van een speeltoestel op het bovenbouwplein.
We wensen de nieuwe leerlingenraad veel succes en vooral veel plezier!

Uitklappen

Schooljaar 2018-2019

Wandeldriedaagse 2019

14-06-2019
Een grote groep Rankers heeft afgelopen vrijdag een medaille behaald voor het lopen van de Wandeldriedaagse. Samen met ouders, broers en/of zussen liepen de kinderen, drie avonden op rij, 2,5,  5 of 7,5 kilometer.
Op de laatste avond werden zij, samen met de vlaggendragers, binnengehaald door de fanfare.
Goed gedaan, wandelaars!

RankFestival 2019

17-05-2019
Donderdag 16 mei en vrijdag 17 mei was het zover! Het jaarlijkse RankFestival vond plaats op Basisschool de Rank. Een festival waarbij ieder kind de gelegenheid krijgt om zijn talenten te laten zien. Wekenlang hadden kinderen geoefend om de mooiste en leukste optredens te kunnen geven, variërend van dansen tot zingen tot moppen tappen. En al dat oefenen had zijn vruchten afgeworpen! Twee avonden lang konden kinderen, ouders en familie genieten van voorstellingen vol passie en enthousiasme. We zijn gestart met een optreden van de ‘Toetsenbende’, bestaande uit de kinderen van groep 6 en 7. Zij hadden een aantal weken een educatief muziekprogramma verzorgd door Art4U bij de muziekschool gevolgd. Hierna was er een optreden van het schoolorkest. De peuters van Korein Kinderplein hadden een dans voorbereid en vervolgens was het tijd voor de andere optredens. Het waren stuk voor stuk mooie uitvoeringen en dat was ook te horen aan het daverende applaus na afloop. Het festival werd afgesloten met het zingen van het schoollied. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde editie van het RankFestival!

Het verkeersexamen van groep 7

16-05-2019. Geschreven door Mira Niesing.

We waren bij het City centrum waar het begon. We kregen eerst een hesje op onze rug met een nummer. Daarna moesten we in een rij gaan staan op volgorde van nummer. En toen moesten we wachten tot de controleurs op de controleposten klaar zaten. En na zo’n 10 minuten gingen we een voor een fietsen. Er waren ongeveer iets van 22 controleurs/posten. Ze zaten meestal bij stoplichten en op plekken waar je je hand uit moest steken. Na afloop kregen we een spekje. Ik vond het een leuk examen. En je hoeft niet zenuwachtig te zijn, want het is best wel makkelijk

TIP: neem een flesje met water mee, want na afloop heb je best wel dorst.

Speuren met de kleuters!

10-05-2019
Onze kleutergroepen zijn met de hulp van een aantal ouders op avontuur gegaan in de natuur. Met een speurkaart in de hand zijn we in de wijk gaan onderzoeken wat er allemaal te vinden was.

In de klas gaan we kijken wat we hebben gevonden én of alles wel in de natuur hoort. Wat hoort bij het afval en wat kan in onze ontdekhoek over de natuur?

We hebben veel geleerd en ontdekt in en over de natuur om ons heen!

Uitklappen