BELANGRIJKE DATA

6 november Studiedag
8 november Buurtveegdag groep 7/8a
25 november Start blok 3 De Vreedzame School
25 november Deze week: 10-minutengesprekken
25 november Inloopspreekuur CJG, 16.00-17.30 uur
1 december Start actie ReflectionDay
5 december Sinterklaas
19 december Kerstviering/-diner, 17.00-18.00 uur
23 december Start kerstvakantie
3 januari Einde kerstvakantie

Verjaardagen

De volgende leerlingen van onze school zijn de komende tijd jarig:

naam jarig groep
Areli 07-11 1a/2a
Ali 09-11 3a
Owen 10-11 5a/6a
Anne 12-11 7a/8a
Ruwan 16-11 5a/6a
Micha 18-11 7a/8a
Jasmijn 26-11 3a
Thomas 27-11 5a/6a
Féline 27-11 3a
Joey 30-11 4a

Studiedag

Op woensdag 6 november aanstaande heeft het team de tweede studiedag van dit schooljaar. Tijdens deze studiedag zullen er groepsbesprekingen gehouden worden en is er een tussenevaluatie van de groepsplannen.
Tevens zullen wij ons verder gaan professionaliseren m.b.t. het concept Meervoudige Intelligentie.
Alle kinderen hebben dan vrij.

Welkom op school

Deze maand heten we

  • Devainely Martina – groep 4A
  • Leayana Martina – groep 5/6A
  • Jadelyn Martina -groep 7/8A

van harte welkom!

Mediatoren De Vreedzame School

Ook dit schooljaar hebben we weer een training gegeven om nieuwe mediatoren op te leiden. We zijn erg trots en blij dat er weer veel kinderen hebben gesolliciteerd. Ja, zo gaat dat, de kinderen solliciteren, de leerkracht bekijkt of de leerlingen geschikt zijn en aan de ouders wordt gevraagd of ze akkoord gaan.
De kinderen waren zeer gemotiveerd. We hebben de theorie goed bestudeerd en rollenspelen gedaan om te leren hoe je moet mediëren bij een conflict.
Zo hebben we er nu weer 7 kinderen bij die mediator zijn. Op woensdag 16 oktober was de diploma-uitreiking, alle kinderen van De Rank waren erbij!!
Na de herfstvakantie zijn de nieuwe mediatoren begonnen aan hun nieuwe taak. Op het rooster in De Plaatse zien de mediatoren wanneer zij aan de beurt zijn.

Leerlingenraad

Op woensdag 16 oktober hebben wij ook afscheid genomen van de oude leden van de leerlingenraad en de nieuwe raad geïnstalleerd.
Deze leerlingenraad bestaat uit leerlingen uit de groepen 6 t/m 8. In deze groepen is hierover met de leerlingen gesproken en er hebben zich in elke groep meerdere kandidaten aangemeld. Er zijn dus echte verkiezingen per groep georganiseerd.
De gekozen leerlingen zullen 1 schooljaar hun groep in de leerlingenraad vertegenwoordigen. Mogelijke onderwerpen waarover zij kunnen meedenken zijn:

  • De schoolregels;
  • Het schoolplein; inrichting, gedrag en activiteiten;
  • Acties voor de omgeving;
  • Vieringen en activiteiten.

10-minutengesprekken

In de week van 25 november zal de tweede ronde 10-minutengesprekken van dit schooljaar gehouden worden.
De gesprekstijden zijn als volgt:

  • maandag, dinsdag en donderdag tussen 16.00-17.30 uur en
  • woensdag en vrijdag tussen 13.00-15.00 uur.

Maandag 11 november aanstaande ontvangt u via Parro een uitnodiging van de leerkracht(en) van uw kind(eren) waarmee u zelf een afspraak/tijd kunt inplannen. Op dagen dat de verantwoordelijke groepsleerkracht niet werkt zullen er geen gesprekken gepland kunnen worden.
Wanneer u denkt aan 10 minuten niet genoeg te hebben, kunt u dit voor 11 november aanstaande via Parro bij de leerkracht aangeven. Hij/zij kan daar met de planning rekening mee kan houden.
Wilt u, wanneer u meer kinderen op school heeft, met inplannen van afspraken rekening houden met een tussentijd van 10 minuten per gesprek? Zo voorkomt u dat u te laat bij het volgende gesprek arriveert.

Inloopspreekuur CJG

Op maandag 25 november aanstaande is Sanne de Werdt, onze jeugdverpleegkundige van het Centrum voor Jeugd en Gezin, van 16.00 tot 17.30 uur bij ons op school aanwezig.

U kunt met haar in gesprek gaan en advies vragen over bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

  • Gedragsveranderingen bij uw kind
  • Pesten en gepest worden
  • Sociale vaardigheden
  • Problemen op school en/of thuissituatie
  • Echtscheiding en rouwverwerking
  • Faalangst/ onzekerheid/ zelfvertrouwen

U kunt vrij inlopen (personeelskamer), maar u kunt ook via de leerkracht van uw kind een afspraak maken.

Sinterklaas

Op 18 november starten we op school met het Sinterklaasthema. In groep 1 t/m 4 zal het boek: ‘Boer Boris, een paard voor Sinterklaas’, de leidraad zijn voor verschillende activiteiten.
Op school volgen we het Sinterklaasjournaal niet.
In groep 5 t/m 8 wordt Sinterklaas gevierd met het maken van een surprise voor een klasgenoot. De leerkrachten zullen hierover afspraken maken in de klassen.
We wensen iedereen een fijne Sinterklaastijd!

Actie ReflectionDay

Verkeersveiligheid is een belangrijk onderwerp, zeker nu het weer eerder donker en later licht wordt. De Rank mag al jaren het BVL-label (Brabants Verkeersveiligheids Label) voeren en onderneemt daartoe regelmatig acties op het gebied van verkeersveiligheid.

Daarom doen wij ook dit jaar weer mee met de Actie ReflectionDay, die loopt van 112-2024 t/m 21-1-2025.
De leerlingen ontvangen daarom een reflecterend hesje dat gebruikt wordt bij deze actie. In het kader van duurzaamheid kunnen hesjes die in voorgaande jaren uitgedeeld zijn opnieuw gebruikt worden.

Doel van de actie is dat de kinderen in deze periode goed zichtbaar zijn d.m.v. het zo vaak mogelijk dragen van het hesje en in deze periode zoveel mogelijk onderweg ‘geflitst’ (gefotografeerd) worden. Foto’s kunnen gestuurd worden naar: info@reflectionday.nl.

Meer informatie en de presentatie is te vinden op: WWW.REFLECTIONDAY.NL.
Wij hopen dat u deze actie steunt, uw kind(eren) zoveel mogelijk stimuleert en motiveert om het hesje te dragen en deel te nemen aan de actie.

De Rank werkt aan De Vreedzame School!

In Blok 2 ‘We lossen conflicten zelf op’ hebben de kinderen geleerd:

  • Om een conflict zelf goed op te lossen.
  • Om win-win oplossingen te bedenken.
  • Om het stappenplan PRAAT HET UIT toe te passen.
  • Om zich bewust te zijn van hun eigen manier van reageren op een conflict.
  • Rood– agressief, je bent boos en wordt driftig.
  • Blauw– weglopen, je zegt niet wat je ervan vindt.
  • Geel– stevig, je komt op voor jezelf.
  • Om na te denken over de druk van de groep en het hebben van een eigen mening.
  • Hoe om te gaan met kritiek.

Op 25 november starten wij met de lessen uit blok 3: ‘We hebben oor voor elkaar’.
De kinderen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals duidelijk communiceren, goed luisteren, vragen stellen, verplaatsen in het gezichtspunt van een ander, verschil van mening overbruggen.

De lessen zijn gericht op:

  • Duidelijk vertellen. Goed kunnen communiceren is erg belangrijk bij het oplossen van conflicten. Een slechte communicatie kan conflicten verergeren.
  • Goed en slecht luisteren. De kinderen leren actief naar elkaar te luisteren, goede vragen te stellen en samen te vatten wat de ander heeft gezegd.
  • Wat de een bedoelt en hoe de ander het begrijpt. Ze leren te zien hoe de interpretatie van een boodschap kan verschillen.
  • De kinderen leren zich te verplaatsen in de mening of positie van een ander.
  • Een mening onderbouwen met argumenten, in de bovenbouw door middel van debatteren.
  • Het overbruggen van meningsverschillen en komen tot overeenstemming.
  • In groep 8 op het kritisch omgaan met informatie, en op het respectvol communiceren via de ‘sociale media’.

In dit blok stimuleren we de kinderen om ‘oor voor elkaar’ te hebben. De lessen gaan over communicatie, over ‘praten mét elkaar’ in plaats van ‘praten tégen elkaar’.
De kinderen leren wat goed en slecht luisteren is. In tweetallen oefenen de kinderen om naar elkaar te luisteren. De een vertelt, de ander luistert. Goed luisteren kan je zien aan oogcontact, knikken, actieve lichaamshouding en herhalen wat de ander zei.
De kinderen leren zich in een ander te verplaatsen. Ze leren dat het belangrijk is om goed naar elkaar te luisteren en duidelijk te zeggen wat je bedoelt.
Dit voorkomt dat er misverstanden en conflicten ontstaan. Ze leren vragen stellen en samenvatten. Je laat daarmee zien dat je de ander goed begrepen hebt.
We bespreken met de kinderen dat mensen op verschillende manieren naar dezelfde dingen kunnen kijken.  We spreken dan over het hebben van verschillende ‘gezichtspunten’. We kijken soms anders tegen dezelfde dingen aan, omdat we verschillende ervaringen en gevoelens hebben en omdat we uit verschillende gezinnen komen.
Op deze manier leren we de kinderen met meningsverschillen om te gaan.
In de bovenbouw leren de kinderen argumenteren en debatteren.  Hierbij gaat het om het verdedigen van een stelling, bijvoorbeeld ‘kinderen moeten op tijd naar bed’ of ‘iemand die pest moet streng gestraft worden’. In groep 8 leren de kinderen over cyberpesten en wat ze kunnen doen.
Ze leren over verschillen in communiceren via sociale media en face-to-face.

Wilt u meer weten over De Vreedzame School dan kunt u kijken op www.devreedzameschool.nl , of langskomen op school.

Lees verder...

Gebedsgroep

Graag willen we jullie in dit RankBulletin wat meer vertellen over de gebedsgroep. Elke woensdagochtend komen we met een groepje ouders bij elkaar om te bidden voor de school, de kinderen en hun ouders, de leerkrachten en alle activiteiten. Daarnaast bidden we ook voor gebedspunten die de kinderen zelf aandragen door middel van de gebedskistjes: elke week staan deze kistjes in twee groepen en de kinderen mogen dan een briefje in het kistje stoppen met iets waarvoor wij mogen bidden of danken. Heel mooi om te zien hoe kinderen briefjes invullen met grote of kleine dank- en gebedspunten!
Het is bijzonder om op deze manier betrokken te mogen zijn bij de school. Als je als ouder ook met ons mee wil bidden kom dan gewoon een keertje binnenlopen, we zijn elke woensdagochtend vanaf ongeveer 8.30 uur te vinden in de personeelskamer.
En vind je het als ouder fijn als we voor een specifieke situatie bidden? Laat het ons dan vooral weten, we nemen het graag mee!

Annemieke, Hsiang-Ling, Herma, Marjoke & Nada

Online Ouderavond: Pubers & Verleidingen

De puberteit is een spannende fase, vol nieuwe ontdekkingen en ervaringen. Als ouder wil je je kind graag helpen om zijn of haar weg te vinden in deze uitdagende periode. Hoe ga je het gesprek aan over onderwerpen zoals vriendschappen, liefde, en de keuzes die je puber tegenkomt, zoals het omgaan met alcohol, roken, vapen en drugs.
Tijdens deze online ouderavond, georganiseerd door GGD Brabant-Zuidoost in samenwerking met Helder Theater en Novadic Kentron, nemen de acteurs van Helder Theater je mee in de wereld van de puberteit, met alle verleidingen die daarbij komen kijken.

Deze avond is speciaal bedoeld voor ouders en verzorgers van (pre-)pubers in de leeftijd van 8-15 jaar. Het doel is om je te voorzien van waardevolle inzichten en tips, zodat je je kind op een positieve en ondersteunende manier door de puberteit kunt begeleiden.

Waar: Online
Wanneer: Dinsdag 19 november 2024
Tijd: 19.45-21.00 uur
Kosten: Gratis
Voor wie: Ouders/verzorgers van (pre-)pubers van 8 t/m15 jaar en andere geïnteresseerden
Aanmelden: Online ouderavond Pubers & verleidingen – GGD Brabant-Zuidoost (ggdbzo.nl).

Aanmelden
Meld je aan voor deze online ouderavond via deze website. Een paar dagen voor aanvang van de ouderavond ontvang je de link voor deelname via de mail.

Save the date
In 2025 organiseert GGD Brabant-Zuidoost nog online ouderavonden voor ouders/verzorgers in de regio: 22 januari Liefdevol opgroeien.

Pleegzorg

Is Pleegzorg iets voor jou?
Ontdek het tijdens de informatiebijeenkomst op dinsdag 12 november.

Veel mensen weten niet dat zorgen voor het kind van je broer, zus, familie of vrienden ook pleegzorg is. Voor sommige kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen, is opvang binnen hun eigen netwerk helaas geen optie. Daarom is Combinatie Jeugdzorg altijd op zoek naar pleeggezinnen die een veilig en liefdevol thuis kunnen bieden. Ook in de regio Veldhoven, de Kempen is de vraag naar opvang van kinderen en jongeren in een pleeggezin groot. Er is daarom een grote behoefte aan nieuwe pleeggezinnen. Heb jij er ooit aan gedacht dat jouw huis een tweede thuis zou kunnen zijn voor een kind?

Maak van jouw huis een 2e thuis
Wil jij meer weten over wat het betekent om pleegouder te zijn en hoe jij een verschil kunt maken in het leven van een kind? Meld je dan vrijblijvend aan voor onze maandelijkse informatiebijeenkomst. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 12 november, van 19.30 tot 21.30 uur, bij Combinatie Jeugdzorg, Locht 133 in Veldhoven. Tijdens deze bijeenkomst krijg je een duidelijk beeld van wat pleegzorg inhoudt en hoor je van een ervaren pleegouder hoe het is om pleegouder te zijn.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst via www.combinatiejeugdzorg.nl/pleegzorg/pleegouder-worden of door de QR-code hieronder te scannen. Vergeet niet het aantal personen door te geven bij je aanmelding.

Meer informatie
Voor meer informatie over pleegzorg, inclusief inspirerende verhalen en video’s van pleegkinderen en pleegouders, kun je terecht op www.pleegzorg.nl en www.combinatiejeugdzorg.nl.

Lege batterijen of
oude mobiele telefoons?

Lever ze op school in bij de conciërge!

De school ontvangt hiervoor

een kleine vergoeding.

Verschijningsdatum RankBulletin

Het volgende RankBulletin verschijnt op woensdag 4 december aanstaande.
Kopij hiervoor kan, het liefst via e-mail (rank@veldvest.nl), ingeleverd worden tot en met woensdag 27 november aanstaande.

Rooster ‘Kind op maandag’

De volgende bijbelverhalen worden de komende periode aan de kinderen verteld.

data bijbel verhaal
04-11 Exodus 32:1-6 Het gouden kalf
t/m Exodus 32:7-20 Mozes komt terug
08-11 Exodus 33 Gaat God nog mee?
11-11 Exodus 34:1-10 Nieuwe stenen platen
t/m Exodus 40:1-17, 34 De tabernakel
15-11 Numeri 10:11-36 Vertrek van de Sinai
18-11 Numeri 13:1-24 Verkenners
t/m Numeri 13:25-33 Is dat een beloofd land?
22-11 Numeri 22 Bileam
25-11 Deuteronomium 34 Mozes sterft
t/m Jozua 2:1-24 Rachab
29-11 Jozua 3-4 Doortocht door Jordaan
02-12 Lucas 1:5-20 Een engel bij Zacharias
t/m Lucas 1:21-25 Zacharias praat niet
06-12 Lucas 1:26-38 Een engel bij Maria